Centralno ogrevanje na pelete

Centralno ogrevanje na pelete je vsestransko uporabno. Pri tovrstnem sistemu ogrevanja se kot običajno toplota z vodo lahko prenaša do radiatorjev, talnega ali stenskega ogrevanja. Ogrevanje sanitarne vode se lahko, vsaj v kurilni sezoni, vrši preko peči na pelete. Če poleti za ogrevanje sanitarne vode uporabljate sončne celice, lahko tako ogrevanje sanitarne vode kot tudi ogrevanje bivalnih prostorov, izvajate z uporabo 100% obnovljivih virov, s čimer bistveno pripomorete k čistejšemu okolju. 

Holzheizung-Buderus-5433da65993e8.jpg
Peč na pelete z zalogovnikom.

kesselquerschnitt-5433d87277151.jpg
Poenostavljen presek delovanja peletne peči.

Večina peči na pelete je opremljena s sistemom samovžiga, ki ga regulirate s termostatom ali daljinskim upravljanjem. Nedavne inovacije so ustvarile mini - računalniške sisteme znotraj peletnih peči, ki nadzirajo delovanje peči in porabo toplote, različna varnostna stanja v sami peči, obenem pa lahko v primeru napak izvedejo diagnostične teste. Pravilno čiščena in vzdrževana peč na pelete ne bi smela ustvarjati kreozota, ki je lepljiva in vnetljiva snov, ki povzroča dimniški požar. Peleti gorijo zelo čisto in ustvarjajo le plast finega pepela, kot stranski produkt izgorevanja. Upoštevajte, da je količina pepela odvisna predvsem od kakovostnega razreda peletov. Zato vedno upoštevajte priporočeno kakovost peletov, s strani proizvajalca peči. Uporabniki peletnih peči se morajo tudi zavedati, da je z nižjim kakovostnim razredom peletnega goriva, potrebno večkratno čiščenje pepela.

Večina peletnih peči je specializirana in izdelana samo za kurjenje s peleti s strani proizvajalca predpisane, praviloma čim višje kakovosti. Samo takšne, konstrukcijsko in drugače na pelete optimizirane peči lahko zagotavljajo izjemno visoke izkoristke. Ti so običajno 90% in več. Nekatere peči so narejene tako, da lahko v njih kurite tako drva kot pelete. Peči z dvema kuriščema se avtomatsko preklopijo na pelete, ko zmanjka drv v kurišču. Kombinirane peči na drva in pelete z enim kuriščem pa lahko zelo enostavno predelamo z zamenjavo nekaj elementov v dveh, treh minutah.

Kako deluje centralno ogrevanje na pelete?

Peči na pelete delujejo povsem avtomatsko in ob povprečnih razmerah od pet do 10 dni (lahko tudi več) delujejo povsem samostojno, brez angažiranja človeka. Samostojno se prižgejo z avtomatskim vžigalnim sistemom, same se izklopijo, ko je toplote preveč. Tudi kurišče čistijo same z avtomatskim izpihom. Na voljo so  za vse energetske razpone potreb centralnega ogrevanja. Od nekaj kW za nizkoenergijske hiše, do potreb večjih od 1000kW za hotele, stanovanjske komplekse in nakupovalna središča. Centralni ogrevalni sistem dovaja pelete s posebnim transportnim polžem ali drugim dozirnim sistemom iz zalogovnika v gorilno komoro, kjer peleti pod optimalnimi pogoji pogorijo v fin pepel. Ob izgorevanju, oddajajo vroči dimni plini svojo toploto preko posebnega toplotnega izmenjevalnika vodi, ki se črpa v radiatorje ali talni ali stenski sistem gretja, ter tako razporeja toploto po bivalnem prostoru. V sistemu nameščena sonda-lambda meri vrednosti v dimnih plinih in elektronsko regulira dovod zraka in goriva za optimalno delovanje. Pri standardiziranih peletih tako proces izgorevanja z nizkimi emisijami doseže približno 95% energijsko učinkovitost.

gorilnik-nadomestilo-za-oljnega-542da126e130f.jpg
Preprost gorilnik na pelete.

Peleti kot nadomestek kurilnega olja

Peleti se kot energent v praksi najpogosteje uporabljajo kot nadomestilo kurilnega olja, saj sta oba energenta primerna za visoko temperaturne ogrevalne sisteme (ki jih pogosto najdete v slovenskih domovih). Mnogi uporabniki na svojih pečeh, ki so jih do sedaj uporabljali za ogrevanje na kurilno olje, zamenjajo samo gorilnik. Takšna rešitev je sicer cenejša, lahko solidno deluje, vendar moramo vzeti v zakup manjše izkoristke in morebitne druge zaplete, ki lahko nastanejo zaradi neoptimalnih lastnosti peči, kot tudi celotnega kurilnega sistema. Zato strokovnjaki priporočajo zamenjavo starih peči za centralno ogrevanje z novimi, narejenimi specialno za pelete. Takšna naložbe se posebej ob subvenciji s strani Eko sklada lahko hitro povrne (dve do štiri leta) in je zelo ekonomična.