Kamini na pelete

IRIS-verbrennung-5433c2805bd47.jpg
Presek delovanja kamina na pelete.

Kamini že dalj časa niso samo okras doma, ampak vedno bolj postajajo tudi pomemben in enakovreden vir ogrevanja. Razlikujemo dve osnovni izvedbi kaminov. Prvi so toplozračni in se uporabljajo neposredno za ogrevanje enega velikega ali več povezanih prostorov. Drugi so toplovodni – ti samo cca. 20 % toplote oddajo neposredno v prostor, preostalo toploto pa prenesejo preko cevnega sistema v klasično centralno ogrevanje objekta. Uporabijo se lahko kot osnovni ali kot dopolnilni vir toplote.

Kamini na pelete se večinoma uporabljajo kot dodatek primarnemu ogrevalnemu sistemu in postajajo po svetu vedno bolj priljubljeni. Po navadi so nameščeni v dnevni sobi, kjer nudijo cenovno ugodno toploto, posebno vzdušje utripajočega in prasketajočega ognja ter optimalno ugodje delovanja. Kamini imajo svoj zalogovnik, ki ga uporabnik po potrebi polni s lesnimi peleti. Upravlja se jih po večini preko termostata ali tudi daljinskega upravljalnika. Tovrstni kamini prostor ogrevajo neposredno preko toplotnega sevanja in odvajanja toplote v zrak. Topel trak se lahko izpihne v prostor v katerem kamin stoji. Obstajajo tudi variante kaminov, kjer se topel zrak po ceveh usmerja v druge prostore. 

Kamini na pelete omogočajo znatno zmanjšanje porabe dragih konvencionalnih in praviloma dražjih virov energije, edini pogoj pa predstavlja primeren dimnik. Takšen način ogrevanja se pogosto uporablja v nizkoenergijskih in pasivnih hišah, za katere je značilna zelo nizka energijska potreba pri ogrevanju, zaradi česar je pogosto kamin na pelete zadosten način ogrevanja za celotno hišo, kar pomeni izredno stroškovno učinkovitost.

129-5433c3df3c2d8.jpg
Simbolična slika kamina na pelete.

Kamini na pelete, kot dodatek k primarnemu ogrevalnemu sistemu, ponujajo varnost toplotne oskrbe v primeru okvare na primarnem sistemu ali na primer prekinjene dobve zemeljskega plina, rasti cen kurilnega olja idr.. Velika prednost tega načina ogrevanja je avtomatsko delovanje, saj se kamin, ko je napolnjen s peleti, zaradi električnega vžiga in nadzora preko termostata, samodejno vklaplja in izklaplja ter tako zagotavlja enakomerno temperaturo prostora. Uporabna vrednost kaminov na pelete je tudi zniževanje stroškov primarnega sistema ogrevanja, saj lahko uporabniki pri primarnem ogrevanju s kurilnim oljem znižajo njegovo porabo celo za 30%. Elektronsko nadzorovano izgorevanje namreč zagotavlja čisti izpuh in minimalne izgube energije. Kadar pa se gorilnik izklopi, se preostala toplota v kaminu počasi sprošča v prostor in se ne izgubi, kot je to značilno za kurilno napravo, nameščeno v kotlovnico.

Takšen način zniževanja stroškov ogrevanja s kurilnim oljem ali zemeljskim plinom je tako uporaben za gospodinjstva, ki še nimajo namena zamenjati obstoječega primarnega sistema ogrevanja, a si želijo varnosti toplotne oskrbe, prijetnega vzdušja, prihranka pri stroških kurjave, ter zaščite okolja z zmanjšanjem emisij. Več o prednostih ogrevanja s peleti najdete na straneh: Ekonomske prednosti in Ekološke prednosti.

Kako deluje kamin na pelete?

Pred uporabo je potrebno napolniti zalogovno posodo kamina, ki ima prostornino praviloma od 30 do 40 litrov, z lesnimi peleti. Polna zalogovna posoda zadostuje za večdnevno ogrevanje, odvisno od pogostosti uporabe in toplote, ki jo mora kamin oddati v prostor. Za nemoteno delovanje kamina je ob redni uporabi priporočljivo vsaj tedensko čiščenje pepela. Preostalo delo je avtomatizirano in vodeno elektronsko, temperatura in delovanje kamina se regulirata s termostatom ali z daljinskim upravljalcem, kar omogoča visoko udobje. Na trgu obstajajo tudi napredni kamini, ki omogočajo nadzor delovanja kamina preko pametnih telefonov in sms sporočil.

Pred namestitvijo kamina je potrebno upoštevati:

  • Kamin na pelete za obratovanje potrebuje električni tok in povezavo do dimnika (praviloma dimnik z dimno cevjo s premerom 10cm).
  • Pred namestitvijo mora vaš dimnikar v vsakem primeru potrditi, da je dimnik primeren za namestitev kamina.

Izjemna učinkovitost in ekonomičnost

Za kamine na pelete je značilna izjemna učinkovitost izgorevanja, kar pomeni ekonomičnost skozi minimalne energijske izgube. Prav tako se tovrstni kamini ponašajo z minimalnimi emisijami. Kamini na pelete proizvedejo od 3-10 kW, pri delovni učinkovitosti 90% in več. So idealni za ogrevanje domov, kot tudi uporabni za dopolnjevalnje konvencionalnih ogrevalnih sistemov v enodružinskih hišah/stanovanjih. Cene kaminov se začnejo od okoli 1000€ dalje. Z investicijo lahko znatno znižate stroške ogrevanja, obenem pa pričarate prijetno vzdušje ob utripajočem ognju v vaši dnevni sobi.