Vrste lesnih peletov

lesni-peleti-55e45dab49c8d.jpg
Lesni peleti v treh korakih.

Lesni peleti za kurjavo se proizvajajo predvsem za namene ogrevanja v manjših (individualne hiše in kamini) in tudi večjih kuriščih. Združujejo ekonomičnost (relativno cenenost surovine in s tem energenta ne enoto energije, ki jo odda), relativno enostavno avtomatsko uporabo, splošno dostopnost in ekološko noto, saj so izdelani iz obnovljivih virov – biomase – predvsem lesa.

V ponudbi so najrazličnejše vrste peletov, ki se razlikujejo tako po dimenzijah, kot tudi po kakovosti in vrsti surovine, iz katere so izdelani. A zagotovo je najpomembnejši kriterij za uporabnika vsebnost pepela. Razponi so lahko zelo veliki, zato je pozornost pri izbiri, da bodo izbrani lesni peleti res primerni za vašo peč, nujen predpogoj za zadovoljstvo. Tudi tukaj so se razvili različni standardi. V Sloveniji (in tudi naši okolici) se porabi največ peletov, ki izpolnjujejo standarde ENplus A1 ali ENplus A2.

Prav kakovost peletov je ključen element za dolgoročno, ekonomično in zanesljivo delovanje naprav, kot tudi zadovoljstvo uporabnikov. Leta 2015 smo imeli na slovenskem trgu na razpolago vsaj 40 različnih vrst peletov, od teh sta imeli dve vrsti urejen certifikat ENplus A1 in ena ENplus A2. Vse ostale niso imele certificirane kakovosti! Leto dni kasneje je bilo stanje že boljše. Lesni peleti, ki se ponujajo na slovenskem trgu, so vsaj do 1/3 pridobili tudi certifikate družine ENplus, v veljavo je stopil tudi slovenki standard S4Q. Danes imajo štirje proizvajalci v Sloveniji certifikat ENplus, ti so naši največji izvozniki. Proizvajalci, ki imajo slovenski standard S4Q pa po večini zadovoljujejo slovenski trg. (Vir: ZPS) Še vedno pa se ne odločamo za pelete najboljše kakovosti. 55% gospodinjstev se odloči za nakup peletov, ki spadajo v kakovostni razred A1, 35% pa za pelete, ki spadajo v razred A2. Za primerjavo, v Nemčiji, Avstriji, Franciji in na Švedskem je že več kot 90% vseh porabljenih lesnih peletov v sezoni 2014/2015 imelo enega od certifikatov ENplus A1 ali A2. V teh državah je že ozorelo spoznanje potrošnikov, da je bolje plačati nekoliko več za zanesljivo kakovost, saj se v gospodinjstvu po večini odločajo za pelete kakovostnega razreda A1. Prav zato so priporočeni kakovostni in certificirani lesni peleti, ki omogočajo zanesljivo in trajno delovanje kurilnih naprav s čim manj čiščenja pepela in vzdrževanja.

peleti-7-vzorcev-542da1c03d8f3.jpg
Lesni peleti izdelani iz različnih vrst lesa.

Vrste peletov glede na vrsto lesa

Lesni peleti so lahko izdelani praktično iz vseh vrst lesa, kot tudi iz nekaterih drugih surovin, kot je slama žit. Vrste lesa se lahko poljubno mešajo. S primerno predpripravo dovolj čiste lesne surovine in kakovostnimi stroji za izdelavo lahko nastanejo lesni peleti najvišjega standarda kakovosti (recimo ENplus A1) iz vsake vrste lesa. »Ljudske modrosti«, kot je ta, da so bolj svetli lesni peleti boljše kakovosti, ne (z)držijo. Dejansko pa je zaradi načina predelave in samih lastnosti lesa najlaže izdelati pelete najvišje kakovosti iz smrekovega ali jelovega lesa, ki je sam po sebi svetle barve. Takšni lesni peleti so večinoma dejansko precej svetle barve in vsebujejo izjemno male količine pepela, tudi pod 0,5%.

Prav tako ne velja "ljudska modrost", da dajo bukovi lesni peleti več toplote na kilogram kot kateri drugi, recimo smrekovi. Analogija z drvmi enostavno ni na mestu, saj se tam meri energijska vrednost na prostorninski meter, tukaj pa na težo peletov.

Vrste peletov glede na dimenzije

Tudi s tega vidika so teoretično možne in tudi v praksi videne najrazličnejše vrste peletov. A ker so praktično vse kurilne naprave, ki so bile v zadnjih letih inštalirane v Sloveniji in njej sosednjih državah, prilagojene za uporabo peletov izdelanih v skladu s standardi ENplus A1, ENplus A2 ali EN - B, se na tej strani ukvarjamo le s temi. Ti lesni peleti so valjaste oblike, dolžine do 40mm in premera 6mm ( + ali – 1mm). Podrobnosti o drugih fizikalnih lastnostih peletov si lahko preberete v zavihku Standardi kakovosti.

razlicne-dimenzije-peletov-543bb84fdc33e.jpg
Lesni peleti - različni standardi dimenzij.

Vrste peletov glede na standarde kakovosti

Ker je to zagotovo najbolj občutljiva in široka tema, s katero se velja dobro seznaniti, smo ji namenili samostojen zavihek z imenom Standardi kakovosti.

Najpomembnejše: Kako izbrati primerne pelete za vašo peč?!

Potrošniki smo nenehno na preži za najugodnejšimi ponudbami in smo izjemno veseli, če uspemo želeno blago kupiti čim ceneje. Pri peletih je to lahko zelo nevarna past! Še posebej tistih, ki nimajo zunanjega preverjanja kakovosti in ustreznih certifikatov. A zgodbo lahko tudi obrnemo. Vsako leto naredi Zveza Potrošnikov Slovenije analizo kakovosti lesnih peletov. Ta analiza vsako leto pokaže, da tudi visoka cena ni jamstvo za kakovost in s tem zadovoljstvo z lesnimi peleti. Kot je pokazala raziskava in se je izkazalo tudi v praksi, kakovost peletov pri ne-certificiranih ponudnikih lahko precej niha. Tako ste lahko s prvim nakupom zelo zadovoljni, drugi nakup enake vrste peletov pri istem ponudniku pa je lahko neprijetno razočaranje, saj je nihanje v kakovosti posledica kupljene surovine pri različnih žagah. Tako je kakovost lažje zagotoviti in kasneje tudi ohraniti, če sta proizvodnja pelet in lesnopredelovalni obrat tesno povezana. V naslednjem videu, ki je bil pripravljen s strani Gozdarskega inštituta Slovenije in sicer Oddelka za gozdno tehniko in ekonomiko, kjer si lahko pogledate poenostavljene metode za določanje vsebnosti vode, mehanske obstojnosti ter gostote nastuja peletov.

In kako se lahko izognete takšnim razočaranjem? Dejstvo je, da dejanske kakovosti peletov ne moremo oceniti drugače, kot z dragimi analizami v laboratorijih. Razne priročne in ljudske metode kot »Temni lesni peleti niso dobri« seveda ne (z)držijo, vsaj kar se ključnih kriterijev - vsebnosti pepela in drugih primesi tiče. Zato je še toliko bolj pomembno, da se podučimo vsaj o osnovah standardov kakovosti peletov, kot tudi o tem, za kakšne pelete je narejena in/ali nastavljena naša peč. Na teh izhodiščih nato na trgu iščemo pelete za nas primernega standarda kakovosti in cene. Najbolje je zaupati tistim, ki ne zgolj »izpolnjujejo standarde« po lastnih navedbah, ampak tudi dejansko imajo s strani zunanjega ocenjevalca certificiran standard kakovosti in so tudi podvrženi nenehnemu nadzoru. V praski je to certificiran standard ENplus A1 ali A2.

Torej, v praksi...

Ko ste iz navodil za peč ali od serviserja/monterja izvedeli katere kakovosti lesni peleti so (najbolj) primerni za vašo peč, vas vabimo, da na naši naslovni strani uporabite primerjalnik najboljših ponudb peletov na slovenskem trgu. Prej kot v minuti bo jasno, katera ponudba je najugodnejša za vas!

Za primerjalnik peletov kliknite TUKAJ!

Za še podrobnejša navodila kako se primerjajo lesni peleti kliknite TUKAJ!