15.01.15 01:41

Intervju 2. Del: Peleti množično nadomeščajo kurilno olje in druge dražje energente

Avstrijska gospodinjstva, ki se ogrevajo na kurilno olje, so v zadnjih letih po stopnji kar 15% na leto prehajala na druge energetske vire. Kar okoli 60% jih je izbralo pelete. Podobno je stanje tudi v Nemčiji, vse bolj temu trendu sledimo tudi Slovenci.

Navezujemo se na naš pogovor na GIS in na prvi del intervjuja.

Peleti-ceneje.si: Izpostavili ste, da se slovenski trg peletov šele vzpostavlja in tudi, da smo precej specifični glede ogrevalne tehnike, ki jo izbiramo.

Dr. Nike Krajnc: Za Slovenijo so značilne velike hiše, zgrajene v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja. Te so se pogosto ogrevale na kurilno olje, plin. Ta dva energenta sta se v zadnjih letih precej podražila in v splošni ekonomski stiski ljudje iščejo nadomestilo, ki bi bilo ekonomsko bolj sprejemljivo in bi prav tako omogočalo avtomatsko delovanje ogrevanja. Pogosto so takšna rešitev peči ali vsaj gorilniki na pelete. V mediteranski regiji, posebej Italiji so zelo pogosti kamini ali sobne peči na pelete, ki služijo kot edini sistem za ogrevanje, ali kot dopolnilni sistem za dogrevanje. Tukaj vidim v Sloveniji še zelo velik potencial.

Peleti-ceneje.si: Če že govoriva o potencialu. Kakšna je vaša ocena porabe peletov v Sloveniji ta trenutek in kje menite, da se bo ta čez čas ustalila?

Dr. Nike Krajnc: Za Slovenijo ocenjujemo, da bomo v kurilni sezoni 2014/15 porabili več kot 100.000 ton peletov. Mnenja smo, da je Slovenija v primerjavi z Avstrijo ali Italijo v zaostanku kar se tiče uvajanja peletov kot goriva, a se razmere, odkar imamo subvencije Eko Sklada hitro spreminjajo. Peleti v Sloveniji so že prešli iz nekakšne testne faze, ko so se z njimi ogrevali predvsem eko-navdušenci, v fazo, ko postajajo splošno sprejeto in množično uporabljano gorivo. Dejanske količine peletov, ki jih bomo na sezono pokurili v Sloveniji čez recimo 10 let odvisne od gibanja cen različnih energentov, razvoja trga z peleti v sosednjih državah in nadaljnjih spodbud EKO Sklada za sodobne kotle. Celotna Evropa se vse bolj usmerja v energetsko samopreskrbo, kar gre peletom zagotovo v prid.

Peleti-ceneje.si: Omenili ste, da se pri nas za razliko od Avstrije in Nemčije, pelete kupujemo predvsem v 15 kg vrečah, zelo malo je transporta v cisternah in shranjevanja peletov v primernih silosih.

Dr. Nike Krajnc: V Avstriji, Nemčiji, tudi Skandinaviji, kjer so zime ostre in se peleti uporabljajo kot primarno gorivo za ogrevanje, so tudi porabljene količine na sezono večje. Recimo za družinsko hišo šest ton ali več na sezono. V takšnih primerih se praviloma za ogrevanje uporablja sisteme za centralno ogrevanje cele hiše, ker je letna poraba peletov večja, dostava praviloma poteka s prilagojenim kamionom. Govorimo o razsutem tovoru, peleti se vpihavajo neposredno v zalogovnik. Enaki peleti pakirani v vreče in zloženi na paleto so praviloma 20 do 40 Evrov na paleto dražji, kot nasuti peleti.  Zato se investicija v postavitev ustreznega zalogovnika za pelete kmalu povrne. Tudi delovanje sistemov, ki se oskrbujejo direktno iz večjega zalogovnika je bolj avtonomno in odpade prenašanje težkih vreč in prašno presipanje pletov iz vreč v zalogovnik. Drugačna je situacija v Italiji, kjer so v uporabi predvsem kamini in sobne peči  na pelete, ki stojijo v stanovanju in imajo vgrajene manjše zalogovnike za pelete. Predvsem za takšne sisteme so predvidene 15kg vreče. Na slovenskem trgu se je vzpostavila predvsem ponudba in povpraševanje po 15kg vrečah, saj ljudje nimajo kam postaviti večjih zalogovnikov za pelete, ali pa niso pripravljeni v to dodatno investirati.