14.09.18 10:31

ZPS test peletov 2018: V našem primerjalniku najdete 18 od 25 testiranih vzorcev

V naši ponudbi bi bilo kar 18 od 25 testiranih vzorcev, če bi jih dobavitelji imeli na zalogi. A jih nimajo, zaradi izjemnega povpraševanja po peletih že avgusta in septembra. Tako pa lahko v našem primerjalniku trenutno najdete 13 od testiranih vzorcev, seveda tudi najboljše in najbolj ekonomične. Nekatere celo pri dveh dobaviteljih!

Ni vse OK, kar ima certifikat

Prvi test ZPS 2015 je pokazal na obupno (ne)kakovost peletov na našem trgu, saj kar 9 od testiranih 25 vzorcev ni ustrezalo nobenemu standardu. Leta 2016 test ni bil izveden, 2017 smo z veseljem ugotovili, da med testiranimi vzorci (ponovno 25 vzorcev) ni bilo neustreznih. Pri letošnjem testu peletov ZPS so se med ponovno 25 testiranimi vzorci znašli štirje, ki so neustrezni za uporabo. Se pa je vendarle izkazalo, da šest vzorcev ne dosega kakovosti, ki je bila navedena na embalaži, oz. ne izpolnjujejo certifikata, ki ga nosijo, zato so bili uvrščeni v nižji kakovostni razred (več o razredih in standardih kakovosti). Kakovost je torej bistveno boljša, v primerjavi s testom iz 2015, v primerjavi z lanskim pa nekaj slabša.

 

German-pellets-5b9b6731d4381.jpg
German Pellets – zmagovalci testa
 In kaj naj sedaj kupim?!

Seveda so takoj pa objavi testa tovrstna vprašanja začela leteti na naš elektronski naslov in klicni studio.

Top kakovostni razred ENplus A1

Ponudba v najvišjem kakovostnem razredu A1 je precejšnja – kar 16 vzorcev je zbralo več kot 70 točk na testu. Ti peleti so precej izenačeni tako kar se tiče kakovosti, kot tudi cen.  Karkoli iz tega nabora boste izbrali, ne morete pogrešiti. V našem primerjalniku boste ta trenutek našli kar 8 od teh ponudb.

Ekonomični razred ENplus A2

Peleti razreda A2 so, če lahko tako rečemo, tudi »ekonomični razred« peletov. Ti se od A1 razen po ceni razlikujejo predvsem po nekaj višji vsebnosti pepela (glej navedene odstotke v tabeli!) tehnično pa so v ostalih karakteristikah primerljivi. Od šestih vzorcev, ki so se uvrstili v ta razred, imamo običajno kar štiri v ponudbi, ta trenutek pa dva, ker so ostali razprodani. Na žalost so med šestimi testiranimi vzorci kar štirje presegli dovoljeno vsebnost pepela. Peleti FAŠ Natura so pri pepelu ostali pod dovoljeno mejo, so pa za nekaj desetink zgrešili mejo mehanske obstojnosti (meja je 97,5% dosegli 97,36%), kar pomeni, da bo v vrečah nekaj več sipkih ostankov in prahu.  Ker je odstopanje od standarda res minimalno, jim je ZPS pripisal oceno »Dobro«, hkrati pa so najcenejši med vsemi z oceno »Zelo dobro« ali »Dobro« ocenjenimi peleti na testu. Za najbolj ekonomičen nakup bi tudi tokrat priporočili pelete FAŠ Natura, ki so že četrto leto najbolje prodajani peleti na našem primerjalniku. 

 

Fas-natura-5b9b69fb72d35.jpg
FAŠ Natura - Že četrto leto najbolj ekonomičen nakup.

Cene

Cene upoštevane v primerjavi so bile zajete ob zajemu vzorcev in se nanašajo na nakup ene vreče pri ponudniku. Če upoštevamo, da se cene nekaterih peletov spremenijo tudi po sedem krat na leto in zanihajo za več kot 10%, to ni ravno relevanten podatek. Od navedenih cen v testu jih drži ta trenutek samo še pol, nekateri ponudniki pa za naslednji teden najavljajo nove dvige. Dejstvo je, da je ponudba ta trenutek manjša kot povpraševanje.

Če upoštevamo, da se vendarle proda na slovenskem trgu velika večina peletov v 15kg vrečah in na paletah, ter je večina (vsaj 80%) nakupov izvršena z vključeno dostavo, bi bilo za razmisliti, kako v primerjavi upoštevati tudi to dejstvo.

 

Zaplet s peleti Bioles Horizont

Na tokratnem testu je bil upoštevan samo en vzorec peletov ponudnika Bioles Horizont, čeprav ta ponudnik na trgu in tudi v našem primerjalniku ponuja štiri vrste peletov (sedaj imajo tri certifikat ENplus A1 in eden A2). Kot se je izkazalo – informacijo smo dobili iz podjetja Bioles Horizont – so na ZPS za test uporabili več kot tri leta stare pelete iz zaloge trgovca, ki je tovrstne pelete nazadnje pri njih nabavil 8.5.2015. To je bilo preden je Bioles Horizont pridobil certifikat kakovosti za svoje pelete in zato na embalaži ni podatkov o standardu kakovosti in tehničnih podatkov o peletih. Razumljivo je tudi, da tako stari peleti niso mogli uspešno prestati testa mehanske trdnosti.

Škoda, da je s tem padla senca dvoma na ponudnika, ki je v zadnjih letih ogromno vložil v razvoj svoje blagovne znamke in kakovosti ponujenih peletov, za katere daje tudi dodatno svoje jamstvo kakovosti. To se vidi skozi dejstvo, da so postali eden ključnih dobaviteljev večjim gradbenim trgovinam in drugim trgovcem pri nas in na Hrvaškem in nenazadnje bili dodani tudi v našem primerjalniku.

Akcija!

Najprej se morate seveda odločiti, kako kakovostne pelete boste kupili? To je odvisno od tega, kaj bo najbolj ustrezalo vaši peči, oz. kaj priporoča proizvajalec ali serviser za vašo peč. Potem pa se morate odločiti, kako pogosto ste pripravljeni čistiti pepel. S tem se z vidika kakovosti peletov in vrste lesa izbor že precej zoži, končni izbor in naročilo pa naredite na našem primerjalniku upoštevajoč omejitve, ki ste si jih zastavili. Ob širjenju ponudbe in partnerstev sedaj lahko vsaj v nekaterih delih Slovenije enako vrsto peletov primerjate tudi pri dveh različnih ponudnikih. In da, cene seveda niso enake…

zps-test-2018-5b9b71bd0d660.jpg
Tabelarni pregled rezultatov testa peletov ZPS 2018 Vir: https://www.zps.si/index.php/okolje/energija/9208-test-lesnih-peletov-9-2018