18.05.15 11:34

Svetovna poraba peletov še vedno krepko raste

Znani so najnovejši podatki o razvoju mednarodnega trga peletov. V letu 2014 je bilo po vsem svetu proizvedenih 27 milijonov ton peletov, od katerih se je približno 20 milijonov ton porabilo v Evropi kot vir obnovljivega vira energije. Približno polovica vseh proizvedenih peletov na svetu se proizvaja prav v Evropi, kot surovino za proizvodnjo se prvenstveno uporablja žagovino in lesne ostružke ter odpadke. V lanskem letu je gledano z vidika držav proizvajalk v Evropi, bila Avstrija četrti največji proizvajalec peletov, saj so beležili 945.000 ton proizvedenih peletov na letni ravni.

Polovica porabljene količine peletov v Evropi je bila uporabljena v velikih obratih kot so elektrarne in toplarne, medtem ko se je druga polovica porabljene količine peletov uporabljala s strani manjših uporabnikov – gospodinjstev,  torej v kaminih na pelete ali kotlih za centralno ogrevanje na pelete.

Zaradi vse večjih razlik med porabo in proizvodno na različnih, tudi precej oddaljenih lokacijah postajajo lesni peleti tudi predmet mednarodne menjave in s tem transporta. Na lestvici največjih izvoznikov se trenutno na prvem mestu nahajajo Združene države Amerike z 3,9 milijona ton izvoza, sledi Kanada z 1,6 milijona ton izvoza, na tretjem mestu se nahaja Latvija z 1,2 milijona ton izvoza ter na četrtem mestu Rusija z 880.000 tonami izvoženih peletov. Po drugi strani pa se na lestvici največjih uvoznikov omenjene biomase na vrhu nahaja Anglija (4,6 milijona ton uvoza), sledijo Danska (1,9 milijona ton uvoza) ter Italija z 1,8 milijona ton uvoženih peletov.

Če Vas zanima kaj več o sami proizvodnji peletov, si lahko preberete zanimiv članek ki smo ga pripravili, nahaja pa se na tej povezavi.

Ob tem se trejo mnenja, ali je to ekološko sprejemljivo ali ne. O tej temi pa več v naslednjem prispevku.