01.06.15 14:45

Ali so peleti iz ZDA ekološko sprejemljivi?

Zaradi kritik okoljskih organizacij glede uporabe peletov iz Severne Amerike v angleških elektrarnah, je dokazovanje vzornega, trajnostnega gospodarjenja z gozdovi pri proizvodnji IN TRANSPORTU peletnih proizvodov, postala osrednja tema mednarodne peletne industrije.

Brez-naslova-556c5673f2f26.png
Na prvem mestu se mora v gozdarstvu za dokazovanje trajnosti uporabljati že uveljavljene postopke oziroma certificiranje kot na primer PEFC (Programme fort he Endorsement of Forest Certification) in FSC (Forest Stewardship Council), ki se uporabljajo tudi v Sloveniji. Ti certifikati pa se nato naknadno dopolnjujejo z bilanco toplogrednih plinov.

Peleti iz ZDA, ki se uporabljajo v Angliji tako še vedno pripomorejo k 80% zmanjšanju emisij toplogrednih plinov, saj se uporablja predvsem ladijski transport, za katerega je značilna nižja poraba energije in posledično manjše emisije toplogrednih plinov. To je še vedno bistveno bolje, kot ostale ekonomsko in ekološko sprejemljive alternative, kot jih imajo recimo Angleži.

item-13273-646-556c534c671d1.png
Torej proizvodnja peletov v ZDA in potrošnja v Angliji je upoštevajoč alternative še vedno ekološko in ekonomsko sprejemljiva rešitev, a vendar velik odmik od osnovne ideje, da naj bi bili lesni peleti lokalno proizvedeno in potrošeno gorivo. Veliko bolje se seveda z vidika zmanjšanja emisij toplogrednih plinov odrežejo domači peleti, saj se tako količina emisij zmanjša celo do 97%.