15.06.15 17:15

Je res mogoč prehod iz kurilnega olja na pelete za 1.000€ in povrnitev stroškov že v eni sezoni?

Strah pred zaprtjem plinske pipice z vzhoda in visoka cena kurilnega olja, sta le dva od razlogov, da so nekateri že spomladi začeli razmišljati o nadomestnih možnostih ogrevanja, ki čedalje bolj vključujejo goriva iz lesam, kamor spadajo tudi peleti. Kot vemo, sodobni sistemi za ogrevanje iz lesnih ostankov, oz. lesne biomase omogočajo prepolovitev stroškov ogrevanja, izboljšujejo udobje, najpomembnejše pa je, da se investicija iz prihrankov pri energentu hitro poplača.

prihranek-557eebd306a5d.png
Prihranek ob predelavi peči na pelete.
Slovenija ima kar nekaj podjetij, ki sama skrbijo za razvoj novih rešitev na področju sodobnih ogrevalnih sistemov in po kakovosti lahko konkurirajo večjim in bolj uveljavljenim podjetjem. Eden od bolj priročnih načinov posodabljanja starega oljnega kotla je namestitev petletnega gorilnika. Če želimo preiti iz ogrevanja s kurilnim oljem na ogrevanje s peleti, moramo običajno zamenjati gorilnik s takšnim, ki ima gorilno komoro izven peči, s čimer zadosti tehničnim potrebam volumna in dolžine kotla. Če ima dimna cev dovolj premera, se v nekaj urah na obstoječo peč ogrevamo bistveno ceneje kot prej. V kolikor imamo solidno peč, takšna predelava ni nič slabša od marsikaterih povprečnih peči na pelete. Seveda, na izkoristek vpliva vsota več dejavnikov, ki so kvaliteta peči, regulacije, gorilnika, peletov, itd. Peč bo sicer lahko imela kakšen procent slabši izkoristek kot prej, a vseeno se bomo ogrevali bistveno ceneje in tudi bolj ekološko. Seveda pa od 15 ali 20 let stare peči ne moremo pričakovati enake učinkovitosti, kot od novih.

gorilnik-na-pelete-priklop-557ee7ffe175d.jpg
Popularen gorilec v Sloveniji - Fenix.
 Poleg tehnične izvedljivosti je pomemben tudi finančni aspekt takšne preureditve. Smiselnost takšnega posega (oziroma investicije) je odvisna od količine kurilnega olja, ki se sicer porabi za ogrevanje. Torej, večja kot je trenutna poraba, hitreje se povrne investicija. Čeprav se peleti dejansko najdražja oblika biomase za ogrevanje, pa so precej bolj praktični kot npr. drva, saj dopuščajo vso avtomatiziranost in samostojnost sistema, ki jo omogoča kurilno olje (vklop in izklop po potrebi). Za razliko od sekancev pa kakšne posebej velike investicije in skladiščni prostori tudi niso potrebne. V večini primerov ni potrebe po zamenjavi obstoječega kotla, potrebno je le dodatno namestiti sistem za kurjenje pelet, katerega glavni del predstavlja gorilnik na pelete ter zalogovnik, ki zagotavlja stalno oskrbovanje gorilnika s peleti. Nekaj primerov takšnih predelav in zamenjav sistema ogrevanja na kurilno olje s sistemi na pelete vam predstavljamo v zavihku dobre prakse.

Na desni strani lahko vidite tabelo, ki kaže približen prihranek na kurilno sezono ter pričakovano obdobje povrnitve investicije, glede na povprečno porabljeno količino kurilnega olja v kurilni sezoni.