03.09.15 14:59

Novi test peletov ZPS in GOZDIS za leto 2015

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) in Gozdarski inštitut Slovenije (GOZDIS) sta lesene pelete letos že tretjič postavila pod drobnogled, saj so v zadnjih letih v Sloveniji postali priljubljen vir energije. 

GOZDIS in ZPS sta lansko leto preverila kakovost 15 peletov  različnih ponudnikov na slovenskem trgu, letos pa so preverili malo manj kot 50 različnih vzorcev, od katerih so polovico kupili v Sloveniji, ostale pa na Češkem in Švedskem.  

peleti2015mehanska-trdnost-55e9901b8468c.jpg
Test mehanske obstojnosti peletov. Foto: ZPS
 Po rezultatih testa, se na trgu povečuje število peletov, ki ustrezajo kakovostnemu razredu A1, a še vedno lahko najdemo veliko slabših izdelkov. Za bolj kakovostne so se na testu izkazali češki in švedski peleti, kjer je ocena švedskih dosegla 70 odstotkov, pri čeških pa še vedno dobrih 66 odstotkov. A ocena slovenskih peletov je zgolj 44 odstotna! 

Kot kaže letošnja analiza, je ponudba peletov široka, tako po vrsti peletov kot po cenah, kakovost je večkrat vprašljiva, označevanje pa marsikje pomanjkljivo. 

Boštjan Okorn, vodja testiranja pri Zvezi potrošnikov Slovenije pravi, da ugotavljajo, da  bodo potrošniki pri nakupu prej naleteli na pelete, ki ne ustrezajo nobenemu standardu kakovosti, kot na takšne, ki sodijo v razred A1 ali A2. »Ta dva razreda edina priporočamo za nakup, saj zagotavljata najbolj kakovostno in okolju prijazno ogrevanje. Dodati pa je treba še, da je najbolj zanesljivo vodilo pri nakupu, če je na vreči vidno označen certifikat ENplus A1, ki ga imajo vsi najboljši peleti. 

Več o novi analizi lesnih peletov si lahko preberete na strani ZPS:

Seznam in rezultate analize za pelete kupljene v Sloveniji si lahko ogledate v spodnjem dokumentu:

Vir podatkov: ZPS. Poobjava z dovoljenjem ZPS.