21.09.15 22:53

Test peletov ZPS - v naši ponudbi kar pet od šestih najbolje ocenjenih vrst peletov!

V timu peleti-ceneje.si smo ponosni, da smo že pred objavo letošnjega testa peletov ZPS na naši spletni strani ponudili kar pet od šestih najbolje ocenjenih vrst peletov in prav nobenega iz kategorije "ne ustreza". Ob tem so v naši ponudbi tudi peleti GMG Premium, ki so bili med najbolj priporočljivimi po kakovosti, ocenjeni tudi kot najbolj ekonomičen nakup.

Da boste lažje ločili zrnje od pepela...

GMG-Premium-ZPS-5601169fdf58d.JPG
GMG Premium - TOP izbira.
Tovrstne raziskave kakovosti so namenjene ozaveščanju javnosti/porabnikov o stanju kakovosti na slovenskem trgu peletov ob enem pa bi morale olajšati iskanje in izbiro najprimernejših opcij za uporabnike. Torej vam, uporabnikom, letošnji test kakovosti peletov omogoča dobro mero informiranosti o kakovosti ponudbe peletov na slovenskem trgu, stran peleti-ceneje pa vam iz udobja vašega naslonjača, ponuja idealno orodje za naročilo najboljših peletov tako po kakovosti kot po ceni.

GOZDIS in ZPS sta analizirala 25 vrst peletov, ki so jih v mesecu juliju kupili v 20 prodajalnah v 14 mestih po Sloveniji. Po rezultatih analize so lansko leto pelete kupili le v večjih trgovskih centrih, v letošnjem letu pa so jih kupili tudi v lokalnih prodajalnah kot so kmetijske zadruge in spletni ponudniki.

Izmerjeni parametri kakovosti so le šest vrst pelet razvrstili v najvišji kakovostni razred A1, šest vrst v kakovostni razred A2, štiri vrste v kakovostni razred B, 9 vrst pa je dobilo oceno »neustrezno«, saj jih zaradi odstopanja parametrov kakovosti ni bilo mogoče razvrstiti v kakovostne razrede. 

S strani ZPS in GOZDIS najbolje ocenjenih vrst peletov, je kot rečeno, pet od šestih na voljo za nakup na našem primerjalnem mestu, ki jih navajamo spodaj, poleg pa je pripisana lokacija skladišča za lažje iskanje v primerjalnem orodju na naši spletni strani:

  • German pellets - Premium Holzpellets (LOKACIJA: Ljubljana ; LOKACIJA: Žalec)
  • GMG Premium Holz Pellets (LOKACIJA: Ljubljana)
  • RZ Pellets (LOKACIJA: Neuhaus)
  • Bio Pellets - Hasslacher (LOKACIJA: Ljubljana ; LOKACIJA: Žalec)
  • Schweighofer Pellets (LOKACIJA: Ljubljana ; LOKACIJA: Žalec)

Slovenski proizvajalci niso blesteli

 Vzorcev slovenskega porekla ni bilo mogoče razvrstiti v kakovostni razred A1. Več se jih pojavi v kakovostnem rangu ENplus A2, kjer iz naše ponudbe velja izpostaviti »ENERLES« (LOKACIJA: Ljubljana ; LOKACIJA: Žalec), »Bio Profit - lesni peleti« (LOKACIJA: Ljubljana ; LOKACIJA: Žalec) ter pelete Cugmajster (LOKACIJA: Ljubljana ; LOKACIJA: Žalec), kar pa ni presenetljivo, saj so vsi trije proizvajalci vzpostavili sistem zagotavljanja in kontrole kakovosti in tako pridobili certifikat kakovosti ENplus A2. Zapišimo tudi, da so se kakovostnemu razredu A1 zelo približali peleti slovenskega porekla »N-eko peleti« (LOKACIJA: Straža). Za slednje so bili značilni visoka gostota nasutja, nizka vsebnost vode, ter majhen delež pepla, glede na standard pa so jih zaradi mehanske obstojnosti (97,49 %) tik pod mejo za kakovostni razred A1, A2 razvrstili v kakovostni razred B. 

Kako izbrati glede na rezultata testa peletov ZPS 2015?

Tokratni test je še posebej izpostavil, da je v primerjavi s Češko in Švedsko na slovenskem trgu primerjalno gledano bistveno več nekakovostnih peletov, za kar smo krivi potrošniki, ki jih kupujemo. Kar 1/3 vzorcev je bila neustreznih, med njimi so bili tudi takšni, ki so množično oglaševani in prodajani, saj pripadajo poznanim domačim blagovnim znamkam. Težava je v tem, da Slovenci težko sprejmemo dejstvo, da je pri ogrevanju s peleti potrebno najti pravo razmerje med kakovostjo in ceno, saj ne znamo izstopiti iz miselnosti »Moram dobiti kar največ kilogramov/vreč za svoj denar!«

V razmislek vam dajemo naslednje: Ali bi bili pripravljeni v svoj avto natočiti gorivo, ki ni bilo izdelano v skladu s certificiranimi standardi? Kakšne bodo posledice?

Vemo. Zato vas ponovno pozivamo, da izbirate pelete po možnosti ENplus certificiranega standarda kakovostnega razreda A1 ali vsaj A2. Ali pa vsaj tiste, ki so na domačem in tujem trgu že dlje časa prisotni, imajo kolikor možno sveže rezultate analize kakovosti ustreznih inštitucij in imajo daljšo zgodovino kakovostne proizvodnje. 

V ekipi peleti-ceneje.si smo zadovoljni z rezultati testa peletov ZPS, saj se je pokazalo, da smo za vas, naše uporabnike in naročnike naredili predizbor kakovostnih peletov različnih ponudnikov po ugodnih cenah - kar je tudi naš cilj. Tudi v prihodnje bomo spremljali dogajanje na trgu peletov in vas sproti obveščali o novostih. Predvsem pa bomo poskrbeli, da bo na naši spletni strani vedno na voljo ponudba najboljšega izbora na trgu, tako po ceni kot po kakovosti. Zato vas pozivamo, da v manj kot minuti z našim iskalnim orodjem zase poiščete najboljšo ponudbo na slovenskem trgu! Preizkusite že sedaj brez obveznosti in stroškov!

Klikni za navodila "Kako izbrati pelete?"