06.05.16 11:27

Boom proizvodnje peletov na območju Balkana

V zadnjih treh letih se je na območju nekaterih balkanskih držav, predvsem v Srbiji, Bosni, Hrvaški in tudi v Sloveniji, povečala proizvodnja pelet ENplus certificirane kakovosti.   

produktion-enplus-zertifizierter-pellets-in-ex-yu-510x257-572ce2ba0b49c.png
Vir: Propellets Austria
Tako je z več kot milijon ton letne proizvodnje peletov, je območje nekdanje Jugoslavije eden največjih proizvajalcev pelet v Evropi. Še vedno je na prvem mestu v proizvodnji Nemčija, z več kot 2 milijonoma ton letno. Slovenija naj bi v letu 2015 proizvedla približno 110.000 ton peletov. Večino izvozi v Italijo. Zato pa na drugi strani uvaža velike količine iz Romunije, Bosne in Hercegovine, nekaj tudi iz Avstrije, Hrvaške in Srbije.

Prav tako se je močno razširila tudi proizvodnja peči na pelete. V Srbiji letno proizvedejo približno 20.000 takih peči, ki jih izvozijo in prodajo na italijanski trg. Ker jih je prepričala ekonomičnost peletov, je tudi v teku menjava peči pri prebivalstvu, ki množično prehaja na kurjenje s peleti. Srbski proizvajalci tako pričakujejo, da bodo prihodnjo kurilno sezono v Srbiji porabili več peletov kot pa jih bodo proizvedli. Kljub temu pa so napovedi nezanesljive, saj so trenutne razmere zelo neugodne (mile in krajše zime ter nižanje cen fosilnih goriv).