14.07.16 19:53

Božiček svetuje: dimnik mora biti prehoden že poleti, ne samo pozimi, ko mora skozi dimnik spraviti darila za vas

Saj veste, da Božiček vse leto gleda, kdo je priden, da mu bo lahko prinesel darilo? Da se bo to zgodilo, morate imeti dimnik očiščen in prehoden. Vaša peč in/ali kamin na pelete pa bosta čim bolj optimalno delal(a), če boste tako kurilno napravo kot tudi dimnik očistili že pred začetkom kurilne sezone, ne šele decembra, ko dobri mož napove svoj obisk in tlači v dimnik polno vrečo daril.

dimnik-1-5788c26fac2e6.jpg
Čista peč in dimnik prinašata večji učinek ogrevanja s peleti

Čiščenje in vzdrževanje kurilnih naprav in dimnikov bosta podaljšala življenjsko dobo kurilne naprave, manjša bo poraba goriva, ne nazadnje pa ti dve opravili tudi varujeta življenje in varnost ljudi. Kar nekaj opravil za redno vzdrževanje ogrevalnih sistemov lahko naredimo sami, nekaj pa v sodelovanju z dimnikarjem in strokovnjakom za te sisteme.

Da vas ne bo presenetilo mrzlo vreme ali pa nova kurilna sezona dohitela nepripravljene, očistite dimnik, če niste tega naredili že ob koncu prejšnje sezone. Preverite tudi njegovo prehodnost. To delo lahko ob koncu poletja prepustite tudi dimnikarju, ki mora vsaj enkrat letno pregledati dimnik. Poleti se namreč kaj hitro zgodi, da si v dimniških ceveh najdejo dom manjši ptiči, pa tudi sršeni in ose. Tudi v iztočnici dimnika dimnikarji mnogokrat najdejo mrtve glodalce ali mrtve ptiče, zato je pomembno, da je pred ponovno uporabo peči dimnik temeljito pregledan in očiščen. Iztočnica dimnika in sam dimnik morata biti pred kurilno sezono tudi postrgana.

Velja, da pravilno čiščena in vzdrževana kurilna naprava na pelete naj ne bi ustvarjala kreozota, lepljive in vnetljive snovi, ki povzroča požar v dimniku. Tudi kakovostni peleti gorijo zelo počasi in ustvarjajo le fino plast pepela. Boljša je kakovost peletov, manj je pepela in saj. A čeprav naj bi jih bilo manj, morata biti tako peč na pelete kot tudi dimnik pred prvo uporabo v novi kurilni sezoni temeljito očiščena. Dimnik bo tako ostal prehoden, dimni plini pa ne bodo uhajali v bivanjske prostore.

Do začetka kurilne sezone bomo pripravili še več nasvetov o vzdrževanju kurilnih naprav. Vsekakor pa velja takojšnje priporočilo: celotno kurilno sezono je priporočljivo kuriti v peči na pelete z isto vrsto kuriva istega proizvajalca peletov. Ob vsaki spremembi peletov je namreč treba spremeniti parametre delovanja gorilnika, torej moč ventilatorja in podajanje peletov. Seveda to ne velja za peči z avtomatskimi nastavitvami. Če ste se odločili za spremembo že zdaj in se odločate za nakup drugačnih peletov, kot ste jih imeli lansko sezono, ne pozabite pravočasno spremeniti tudi parametrov na kurilni napravi.

Na našem primerjalniku lahko primerjate trenutne cene peletov in dostave ter si izberete za vas najugodnejšo ponudbo. Ker vsako leto velja: jeseni in pozimi bodo cene peletov višje!