21.07.16 19:24

Zalogovniki: pomembna sta velikost in material.

Pri dobavi t.i. nasutih peletov dobavitelj uporabniku pripelje naročene pelete v tovornjaku - cisterni. S pomočjo črpalke nato napolni silos za shranjevanje peletov ali drugače izveden zalogovnik za pelete. Odvisno od tega, kaj ima uporabnik. Ta lahko izbira med tekstilnimi in kovinskimi/pločevinastimi zalogovniki, pa tudi med različnimi velikostmi. Glede na količino peletov, ki jih zalogovnik lahko sprejme, ločimo dnevne, tedenske in sezonske zalogovnike. Če ima uporabnik manjši zalogovnik, mora imeti pelete skladiščene še kje, predvsem v vrečah. To so praviloma 15-kilogramske PVC-vreče ali enotonske vreče BIG BAG.

notranji-silos-543bcaf094512.jpg
Notranji, tekstilni silos ne sme biti naslonjen na stene.

Samo skladiščenje peletov ima kljub navidezni enostavnosti sistema več zahtev, ki jih je treba upoštevati tako pri postavitvi zalogovnika, ki ste ga kupili, kot tudi tistega, ki bi ga naredili sami. Če ste se kot manjši uporabnik odločili za rezervoar iz tkanine, torej za silos kot vrečo iz trpežnih materialov, morate vedeti, da se ta ne sme z nobene strani naslanjati na stene, sploh če so te vlažne. Prav tako v prostoru ne sme biti UV-svetlobe (morebitna okna prelepite z UV-filter folijo), v neposredni bližini tekstilnega silosa pa ne ostrih ali koničastih predmetov, na katerih bi se lahko vreča strgala. Prostor, kjer stoji tak silos, mora biti dovolj velik, da lahko tak silos nemoteno polnite. Tekstilni zalogovnik za pelete je možno postaviti tudi na prostem, pri tem pa mora biti ta zaščiten pred vremenskimi vplivi, torej pred UV-svetlobo, dežjem in vetrom. To pomeni, da mora biti pod nepremočljivo streho, zaščiten pa mora biti tudi od vseh strani. Prav tako mora biti zaščitena tudi transportna cev, polž.

Večina uporabnikov se odloča za kovinske zalogovnike oziroma za zalogovnike iz vroče cinkane pločevine. Ti lahko stojijo tako v notranjosti kot zunaj, a zunaj morajo prav tako biti zavarovani pred vremenskimi vplivi. Veliko peči, predvsem kaminskih in za manjše uporabnike, ima zalogovnike, v katerih lahko shranite eno, dve ali tri 15-kilogramske vreče peletov. To so t.i. dnevni zalogovniki. Peči za centralno kurjavo družinskih hiš pa so praviloma opremljene s tedenskim zalogovnikom, v katerega spravite praviloma od 150 do 300 kg peletov. Za še bolj udobno delovanje sistema izdelovalci zalogovnikov ponujajo še večje, t.i. sezonske zalogovnike različnih dimenzij, ki se jih polni samo enkrat ali dvakrat na sezono. Pri tem pa je pomembno to, da vam glede na vašo situacijo ponudijo tudi primerno možnost montaže transportnega polža. Dobro je tudi, da imajo zalogovniki lino za kontrolo količine peletov, ki so še na zalogi.

silo-zunanji-543bcf5b24c22.jpg
Večji zunanji silosi so za industrijske objekte in stanovanjske bloke.

Za večje uporabnike, npr. stanovanjske bloke, in za industrijske objekte se priporoča skladiščenje peletov v velikih zunajnih silosih, v katerih se lahko hrani od pet do 20 ton peletov. Taki silosi omogočajo avtomatsko delovanje s sistemom prenosa peletov v kurilne sisteme. Zunanji silosi imajo odprtino, skozi katero lahko dobavitelj prenese (praviloma upihne z zrakom) pelete s tovornjaka oziroma cisterne.

Izkušeni priporočajo, da so zalogovniki dovolj veliki, da lahko v njih shranite pelete za daljše obdobje, lahko tudi za celo kurilno sezono. V takem primeru jih kupite poleti, ko so najcenejši. Dobro je vedeti, da imajo sodobne peči na pelete dozirnik, s katerim se avtomatsko dozira potrebno količino peletov iz zalogovnika ali silosa do gorilnika in nato v sam gorilnik oz. kurišče. To pomeni, da ima uporabnik precej manj dela kot pri pečeh z manjšimi zalogovniki. Takšne peči in sistemi lahko samostojno delujejo tudi več tednov.

Na našem primerjalniku lahko primerjate trenutne cene peletov in dostave po vsej Sloveniji ter si naročite za vas najugodnejše pelete. Poizkusite, nič vas ne stane!