24.11.16 15:45

Ogrevanje z lesnimi peleti vse bolj priljubljeno

Ogrevanje z lesnimi peleti postaja vse bolj ugodno, obenem pa ima tudi druge pozitivne lastnosti. Je ekološko, okolju prijazno. Ob dejstvu, da je več kot 50 odstotkov Slovenije porasle z gozdovi, pa predstavlja tudi lepo prihodnost sodobnega ogrevanja s stališča samooskrbe.

Pohorje-gozd-5836faa6ec885.jpg
Gozdovi pokrivajo kar 58,4 % Slovenije.

Pri seštevku stroškov ogrevanja moramo upoštevati več stvari, ne samo ceno kuriva, pri kateri smo mit, da je visoka, že ovrgli. Pomembni so tako stroški kuriva kot tudi stroški ogrevalne tehnike oziroma naprav, ki smo jih kupili ali jih nameravamo nabaviti, stroški vgradnje oziroma posodobitve starega ogrevalnega sistema, izkoristek izgorevanja kuriva itd. V celoti gledano s prehodom na ogrevanje s peleti na letni ravni privarčujemo več kot z ogrevanjem na druga kuriva, čeprav se marsikdo začetne investicije v nov ogrevalni sistem ustraši. Prvotna investicija je namreč na pogled lahko draga, a upoštevati je treba, da gre za začetno investicijo, ki se kaj kmalu povrne in je dolgoročno smiselna. Sama oskrba z lesnimi peleti je cenovno ugodnejša kot pa oskrba z zemeljskim plinom in kurilnim oljem, pri katerih je značilna konstantna rast cen. Primerjalno sta oskrbi z lesom in lesnimi peleti iz lokalnega gozda tudi varnejši.

Cene ogrevanja s peleti so se na splošno v zadnjih letih znižale. V Avstriji so se znižale celo med 15 do 20 odstotkov. Pri tem je, kot rečeno, treba upoštevati seštevek stroškov investicije, stroškov za kurivo, obratovalnih stroškov, ki so povezani z ogrevanjem (čiščenje in druge storitve). Pri preračunavanju in primerjanju pa je treba paziti na to, da se ne izhaja iz zastarelih standardov. Najboljše je, da gospodarnost vaših ogrevalnih naprav in samega kuriva preverijo strokovnjaki, ki analizirajo in izračunajo morebitne prihranke na letni ravni. Vsekakor pa velja – investiranje v sodobno ogrevanje na lesne pelete bistveno ugodno vpliva na okolje oziroma podnebje.

peleti-in-denar-542da1fdbf1d9.jpg

Ne nazadnje je zaradi vse višjih cen fosilnih goriv za družinski proračun, vpliva na okolje in podnebje ena od boljših možnosti ogrevanje s peleti. Cena lesnih peletov je relativno ugodna, obenem pa pri izračunu vseh stroškov ni edini kriterij. Predelava starega kotla in drugih naprav pa je prav tako precej enostavna in zaradi tega cenovno dostopna. Vedeti pa je treba, da vzdrževanje peči oziroma kotla na pelete zahteva nekaj več dela kot pa pri ogrevanju na plin oziroma na olje. Izbiramo lahko med kotli, ki imajo avtomatsko čiščenje, ali pa med cenejšimi kotli, pri katerih je potrebno ročno čiščenje. Če predelamo že obstoječe starejše kotle, kar je načeloma še cenejše, je prav tako potrebno ročno čiščenje. Ko že omenjamo čiščenje – v vsakem primeru moramo poskrbeti tudi za čiščenje dimnikov. In tudi tega upoštevati pri vodenju letnih stroškov tako kot pri ogrevanju na druga kuriva.

Lesni peleti so iz lesne biomase, ki je obnovljiv in ekološko nevtralen vir energije. V Sloveniji se lesna zaloga povečuje, ne nazadnje ima naša država na tem področju velik potencial, saj lahko s proizvodnjo lesnih peletov oživi slovensko lesno predelovalno industrijo.

Prihranite čas in denar ter si na našem primerjalniku Peleti cenik izberite zase najboljšo ponudbo peletov. Če potrebujete ob tem pomoč, nas pokličite na brezplačno številko 080 35 51. Z veseljem vam bomo svetovali.

Prijavite se na novice (ŽELIM BITI OBVEŠČEN)!