27.12.16 19:03

Cene kuriv: kurilno olje gor, peleti dol!

Pogled na gibanje cen kuriv, predvsem peletov v Evropi, sosednji Avstriji in Sloveniji kaže, da je trend gibanja cen peletov  obrnjen navzdol, medtem ko je trend gibanja cen  kurilnega olja ponovno obrnjen navzgor.

srce-iz-peletov-2-5862ab3a1fbce.jpg
Povprečne cene peletov na letni ravni padajo.

Povprečne cene peletov se trenutno sicer še zvišujejo, kar je glede na sezono pričakovano (pozimi se zvišujejo, spomladi znižujejo), a je v primerjavi z lanskim letom to zviševanje manjše. Na letni ravni se povprečne cene peletov zmanjšujejo. Velja, da so cene peletov dokaj stabilne, dejansko se celo pomikajo pod raven iz prejšnjega desetletja in tako kljubujejo inflaciji na drugih področjih.  Obenem pa pregled stanja na trgu v Evropi kaže, da je ogrevanje s  fosilnimi kurivi bistveno dražje od ogrevanja z lesnimi peleti. 

Sezonska gibanja cen peletov

Lesni peleti imajo v Evropi, tudi pri nas,  sezonski vzorec gibanja. Praviloma so povprečne cene najnižje  spomladi, ko veljajo t. i. interkalacijski ukrepi. Takrat se lahko optimalno izkoristi zmožnosti shranjevanja peletov.  Aprila in maja so povprečni stroški nižji celo za pet do deset odstotkov glede na jesenske in zimske stroške. Prav zaradi prihranka je dobro načrtovati nakup peletov spomladi, hkrati pa poskrbeti za dovolj velik in primeren skladiščni prostor.

Letni stroški ogrevanja

Prehod ogrevanja s kurilnega olja na pelete se občutno pozna pri tekočih stroških. Ti se dolgoročno  precej znižajo.  Npr. v Avstriji so že izračunali prihranke pri tistih porabnikih peletov, ki so pred desetimi leti prešli s sistema s kurilnim oljem na sistem z lesnimi peleti. S povprečno investicijo, z zamenjavo porabe 3.000 litrov kurilnega olja na šest ton peletov in boljšo ekonomičnostjo novega sistema ogrevanja ter izkoristkom so mnogi prihranili na leto tudi več kot 1.000 evrov.

Priporočen prehod na ogrevanje s peleti

Prehod na ogrevanje s peleti je priporočljiv zaradi več razlogov. Na letni ravni je pomemben prihranek pri tekočih stroških ogrevanja  v primerjavi s tekočimi stroški ogrevanja s kurilnim oljem.  Glede na to,  da je ogrevanje s peleti tudi okolju prijazno, je to še en razlog več za prehod na takšno ogrevanje.

Kaj je treba narediti?

Prehod na nov sistem ogrevanja je možen tudi  tako, da porabnik obdrži star kotel, kar pomeni, da mu ni treba vseh naprav na novo nabaviti in inštalirati, ampak star sistem le posodobiti in prilagoditi novemu kurivu.  Če kurite kurilno olje v kombiniranem kotlu z enim kuriščem, so stroški menjave praviloma manjši, sama predelava pa enostavna. Tak kotel je namreč uporaben in prilagojen za čiščenje pepela, ki bi nastal pri ogrevanju. Pri dobri izbiri kakovostnih peletov in primerni nastavitvi peči pa je stopnja pepela manjša, s tem pa tudi posledično manj stroškov in dela.  Če nimate kombiniranega kotla, se prav tako lahko prilagodi sistem ogrevanja novemu kurivu, le da je treba prilagoditi več stvari. Običajno je treba na tak kotel namestiti vratca, tako da se lahko redno čisti pepel.  Poleg tega pa morajo monterji upoštevati ob prehodu na ogrevanje z lesnimi peleti tudi zaprtost kurišča zaradi gorilnikov na pelete. Če bi bilo potrebno, bi strokovnjaki ob menjavi odstranili iz kotla tudi odvečne turbulatorje.  Gorilniki imajo načeloma vgrajene elektronske krmilne sisteme za optimalno uravnavanje delovanja. Imeti morate tudi transporter za pelete in zalogovnik. A tudi pri tem lahko prihranite. Nabavite lahko namreč tipski zalogovnik, v katerem imate shranjene lesne pelete primerne količine.  Namesto za nakup zalogovnikov pa se lahko odločite za predelavo cisterne za kurilno olje, shranjevanje  v primernih posodah ali sodih, ki jih že imate doma. A pozor! Pri tem upoštevajte nasvete strokovnjakov!

Pa še dodatna nasveta za vas!

Na našem primerjalniku si lahko izberete zase najboljšo ponudbo peletov. Če potrebujete ob tem pomoč, nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 35 51. Z veseljem vam bomo svetovali.

Sodelujete lahko tudi v naši nagradni igri. Morda prav vi dobite brezplačno eno tono peletov! Kliknite na povezavo na nagradno igro in tam odgovorite na nagradno vprašanje!