04.05.17 19:51

Pričakovano naraščanje cen v prvem trimesečju

Prvo trimesečje letošnjega leta so povprečne cene lesnih peletov naraščale, kar je bilo tudi pričakovano.  Precej hud mraz je obenem tudi povečal povpraševanje za peleti, tako da so bile podaljšane tudi čakalne dobe. K sreči se po novih znižanih temperaturah v aprilu, ko smo doživeli tudi pozebo v vinogradih in sadovnjakih, mrzlo vreme počasi poslavlja. Zelo počasi, a vendarle se. Zdaj je čas za pregled zalog peletov in dobro načrtovanje novih.

Glede na nestalne temperature in pričakovano počasno spuščanje povprečnih cen peletov v naslednjih mesecih (tako kažejo izkušnje iz preteklih let) svetujemo, da pregledate stanje zalog peletov in jih po potrebi naročite toliko, da bodo tudi polulana Zofija in ledeni možje mimo. V tem času se bodo cene pomirile, vreme pa se bo, upamo, tudi izboljšalo in s tem dvignile temperature ozračja.  Ko bo končno nastopila prava topla pomlad, pa bo čas za generalno čiščenje kurilnih naprav, pregled zalog in naročanje peletov za daljše obdobje.

Povprecne-cene-1.trimesecje-2017-590b6a836b14e.jpg
Povprečne cene peletov so v prvem trimesečju narasle.Vir: Lasten preračun.

V treh dveh mesecih letošnjega leta so povprečne cene lesnih peletov v vseh certificiranih kakovostnih razredih naraščale, aprila pa so se že začele umirjati.  Pregled prvih treh mesecev kaže, da se je povprečna cena peletov certificirane kakovosti A1 vztrajno višala, tako da je konec marca dosegla že 305,27 evra na tono, Več kot 300 evrov je dosegla tudi povprečna cena razreda A1 Ustreza, točneje 304,43 evra na tono. Certificiran kakovostni razred A2 je imel ob koncu tretjega meseca povprečno ceno 242,47 evra na tono, A2 Ustreza pa 234,14 evra na tono peletov. V aprilu so se cene začele umirjati, tako pričakujemo, glede na izkušnje preteklih let, tudi v maju postopno nižanje cen.

 

 

Na našem primerjalniku izberite najugodnejšo ponudbo in v nekaj kratkih korakih oddajte naročilo. Za pomoč ob naročilu nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 35 51.

Ne zamudite novic o akcijskih cenah! Prijavite se na novice (ŽELIM BITI OBVEŠČEN)!