13.09.17 11:25

ZPS test peletov: Bistveno boljši rezultati kot pred dvema letoma!

V naši ponudbi kar 15 od 25 testiranih vzorcev. Nekateri celo pri dveh ali treh dobaviteljih! 

Končno poudarek kakovosti

Prejšnji test ZPS 2015 je pokazal na obupno (ne)kakovost peletov na našem trgu, saj kar 9 od testiranih 25 vzorcev ni ustrezalo nobenemu standardu.

Tokrat z veseljem ugotavljamo, da med testiranimi vzorci (ponovno 25 vzorcev) ni bilo neustreznih. Se pa je vendarle izkazalo, da štirje vzorci ne dosegajo kakovosti, ki je bila navedena na embalaži, oz. ne izpolnjujejo certifikata, ki ga nosijo, zato so bili uvrščeni v kakovostni razred B. (več o razredih in standardih kakovosti)

Kakovost je torej bistveno boljša, vsaj med testiranimi peleti pa ni nobenih, ki bi lahko bili razlog resnih težav pri kurjenju v vaši peči.

In kaj naj sedaj kupim?!

GMG-Premium-ZPS-2017-59b8f8e75b9e7.JPG
GMG peleti ponovno blesteli.

SCHWEIGHOFER-ZPS-2017-59b8f8eca8a9a.JPG
Ponovno tretji, a tokrat z vsemi točkami.

Boste vprašali. Tudi na tem testu so se odlično odrezali (in zbrali vse možne točke – 95) peleti GMG premium (Danubia Wood), ki so bili uvrščeni tudi tokrat na drugo mesto, takoj za peleti Bauhaus, ki so zbrali enako število točk, so pa bili za 11 centov na vrečo cenejši. Podobno so uvrstitev na tretje mesto ponovili Schweighofer peleti, prav tako z vsemi 95 točkami a cenovno razliko do najcenejših za 23 centov po vreči. Cene so bile zajete ob zajemu vzorcev in se nanašajo na nakup ene vreče pri ponudniku. Če upoštevamo količino vsaj ene tone (palete) ali več z dostavo, pa so vsaj po nam razpoložljivih podatkih med prvimi tremi na testu za večino slovenskih gosodinjstev najugodnejši peleti Schweigofer.

Ponudba v najvišjem kakovostnem razredu A1 je precejšnja – 15 vzorcev, precej izenačena tako kar se tiče kakovosti, kot tudi cen.  Karkoli iz tega nabora boste izbrali, ne morete pogrešiti. V našem primerjalniku boste ta trenutek našli kar 8 od teh ponudb.

Največ toplote za moj denar dobim pri

Peletih iz razreda A2. Lahko rečemo tudi »ekonomskega razreda« peletov. Ti se od A1 razen po ceni razlikujejo predvsem po nekaj višji vsebnosti pepela (glej navedene odstotke v tabeli!) tehnično pa so v ostalih karakteristikah primerljivi. Od petih vzorcev, ki so se uvrstili v ta razred, imamo kar štiri v ponudbi, tudi ZPS pa je kot najbolj ekonomičen nakup priporočil pelete FAŠ Natura, ki so tudi že tretje leto najbolje prodajalni peleti na našem primerjalniku in tudi najcenejši od vseh na tokratnem testu.

Akcija!

Najprej se morate seveda odločiti, kako kakovostne pelete boste kupili? To je odvisno od tega, kaj bo najbolj ustrezalo vaši peči, oz. kaj priporoča proizvajalec ali serviser za vašo peč. Potem pa se morate odločiti, kako pogosto ste pripravljeni čistiti pepel. S tem se z vidika kakovosti peletov in vrste lesa izbor že precej zoži, končni izbor in naročilo pa naredite na našem primerjalniku upoštevajoč omejitve, ki ste si jih zastavili. Ob širjenju ponudbe in partnerstev sedaj lahko vsaj v nekaterih delih Slovenije enako vrsto peletov primerjate tudi pri treh različnih ponudnikih. In da, cene seveda niso enake…

peletitest2017-tabela-1-59b8fad221fa1.jpg
Tabelarni pregled rezultatov testa peletov ZPS 2017

Rezultati dostopni vsem

Tokrat je bil test peletov izveden v sodelovanju in s podporo Eko sklada Slovenije, katerega naloga je promocija in podpiranje uporabe obnovljivih virov energije. Zato so tudi rezultati testiranja brezplačno dostopni vsem.