23.12.14 15:54

Razmere na slovenskem trgu peletov se hitro spreminjajo

Nedavno smo obiskali Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko (dalje GIS), ki ga vodi naša sogovornica, dr. Nike Krajnc. Posebej na področju peletov je aktiven drugi sogovornik, dr. Peter Prislan. GIS je, lahko rečemo, osrednja Slovenska inštitucija, ki se najbolj resno ukvarja z analiziranjem in tudi organiziranjem trga peletov v Sloveniji. Zato so tam zbrane mnoge informacije, zanimive tako za proizvajalce, kot uporabnike peletov. 

structure-gozdis-logo-549982863bfa4.gif

Kakovost peletov

Ni presenetljivo, da je bila prva tema našega pogovora prav kakovost peletov, ki jih kurimo Slovenci. V teoriji vse lepo in prav, a ko pridemo v prakso je vse preveč pepela in težav z gorilniki – je kratek povzetek. A na GIS se ne ustavijo tukaj. Razen sodelovanja z ZPS (Analiza kakovosti peletov na slovenskem trgu 2014) pri vsakoletnem testiranju kakovosti peletov, je v teku še en projekt, ki naj bi bistveno prispeval k kakovosti peletov na domačem trgu. V postopku registracije je slovenska blagovna znamka, namenjena domačim proizvajalcem peletov. Imenovala se bo S4Q (več informacij bo kmalu dostopnih na www.s4q.si ), njeno bistvo je integriran kakovostni standard, ki bo po tehničnih karakteristikah primerljiv s shemo ENplus. Ključna razlika bo v postopkih pridobivanja znaka in kontrole kakovosti, saj bodo poenostavljeni in zato bistveno cenejši in sprejemljivejši za domače proizvajalce s prevladujočim relativno majhnim obsegom proizvodnje.

Na slovenskem trgu naj bi se tako že v naslednjem letu pojavili peleti slovenske proizvodnje, ki bodo imeli na embalaži tudi odtisnjeno blagovno znamko sheme S4Q.

Na našem srečanju smo odprli še več zanimivih tem, ki jih bomo na tem mestu predstavili v obliki intervjuja, takoj po odobreni avtorizaciji.