06.01.15 13:48

Intervju 1.Del GIS - Dovolj je izgovorov, cena analize je samo 150€!

Navezujemo se na naš pogovor na GIS z naslovom Razmere na slovenskem trgu peletov se hitro spreminjajo.

Peleti-ceneje.si: V intenzivnih kontaktih z mnogimi proizvajalci in prodajalci peletov smo v zadnjih mesecih ničkolikokrat slišali izgovore, da oni bi že dali še bolj pogosto analizirati svoje pelete, če le to ne bi bilo tako nezaslišano drago.

Dr. Nike Krajnc: Cene analiz kakovosti peletov so od inštitucije do inštitucije različne. Opažamo, da se zaradi vse bolj množičnega izvajanja analiz cene spuščajo. Pri nas smo se odločili ponuditi cenovno zelo ugodno analizo v našem laboratoriju prav zato, da bi ponudnike na slovenskem trgu spodbudili k čim bolj pogostemu testiranju ponujenih peletov in s tem prispevati k čim boljši preglednosti ter kakovosti peletov na slovenskem trgu.

Peleti-ceneje.si: Kakšne so cene analiz kakovosti peletov? Je to res tako visok strošek, da si ga ponudniki ne morejo privoščiti?

Dr. Nike Krajnc: Težko komentiram cene drugih izvajalcev analiz. Za naš inštitut lahko rečem, da je kakovost opravljenih analiz na visokem nivoju. Cena analiz večine parametrov/lastnosti opredeljenih v standardu SIST EN ISO 15227-2:2014 je 315€ (brez DDV) na vzorec peletov. Cena delne analize, ki zajema po našem mnenju najpomembnejše kazalnike kakovosti (t.j. vsebnost vode, deleža pepela, mehansko obstojnost in gostoto nasutja), stane le 150€ (brez DDV) po vzorcu. To je znesek, ki bi ga moral vsak ponudnik peletov večkrat na sezono z veseljem investirati za zagotovljeno zadovoljstvo svojih strank.

Peleti-ceneje.si: Vendarle ni edini vir problemov vedno le v kakovosti peletov. Ogromno je odvisno tudi od kurilne naprave in njene kakovosti.

Dr. Nike Krajnc: Za kakovostno delovanje ogrevanja na pelete moramo imeti kakovostne rešitve na celi ogrevalni liniji. Torej, začne se pri peletih, kakovostnem skladiščenju in transportu peletov, primerno nastavljenih ali samonastavljivih gorilnikih in namenskih pečeh, če že nimamo integriranega sistema gorilnika in peči. Slovenci se radi oprimemo kompromisov, ki vsaj na prvi pogled obljubljajo prihranek. Tako se množično vgrajujejo peletni gorilniki kot nadomestilo za oljne gorilnike na peči stare 20, 25 in še več let. Takšne peči so konstrukcijsko zastarele, že njihovi teoretični izkoristki so daleč od sodobnih sistemov. Prav gotovo pa niso bile načrtovane za tak energent. Rezultati seveda ne morejo biti dobri, ampak so v najboljšem primeru kompromis med vložkom v tehniko in nižjimi stroški energenta.

2.Del intervjuja bo objavljen takoj po odobreni avtorizaciji vsebine, predvidoma naslednji teden.