Novice in akcije

13.07.15 12:03

Proizvodnja in trgovina s peleti vse pomembnejša gospodarska dejavnost

Nekatere države s pridom izkoristijo gospodarski potencial, ki ga predstavljajo proizvodnja in trgovanje s peleti ter z leseno biomaso. Po ocenah avstrijskega Ministrstva za transport, inovacije in tehnologijo je uporaba lesene biomase kot energenta, v letu 2011 Avstriji prinesla 14.200, v Italiji pa kar 19.000 novih delovnih mest.
Preberi...
30.06.15 20:19

Proizvodnja in prodaja peletov v Sloveniji, Italiji, Avstriji in širše še vedno hitro narašča.

Poraba peletov v EU je v letu 2012 dosegla 15,1 milijonov ton, v letu 2013 pa je bila ocenjena na 16 milijonov ton. Poraba se vsako leto poveča za milijon ton. Povpraševanje prehiteva proizvodnjo za 20 do 50 odstotkov, zato več milijonov peletov vsako leto uvozimo v EU iz drugih držav. 
Preberi...
15.06.15 17:15

Je res mogoč prehod iz kurilnega olja na pelete za 1.000€ in povrnitev stroškov že v eni sezoni?

Strah pred zaprtjem plinske pipice z vzhoda in visoka cena kurilnega olja, sta le dva od razlogov, da so nekateri že spomladi začeli razmišljati o nadomestnih možnostih ogrevanja, ki čedalje bolj vključujejo goriva iz lesam, kamor spadajo tudi peleti. Kot vemo, sodobni sistemi za ogrevanje iz lesnih ostankov, oz. lesne biomase omogočajo prepolovitev stroškov ogrevanja, izboljšujejo udobje, najpomembnejše pa je, da se investicija iz prihrankov pri energentu hitro poplača.
Preberi...
01.06.15 14:45

Ali so peleti iz ZDA ekološko sprejemljivi?

Zaradi kritik okoljskih organizacij glede uporabe peletov iz Severne Amerike v angleških elektrarnah, je dokazovanje vzornega, trajnostnega gospodarjenja z gozdovi pri proizvodnji IN TRANSPORTU peletnih proizvodov, postala osrednja tema mednarodne peletne industrije.
Preberi...
18.05.15 11:34

Svetovna poraba peletov še vedno krepko raste

Znani so najnovejši podatki o razvoju mednarodnega trga peletov. V letu 2014 je bilo po vsem svetu proizvedenih 27 milijonov ton peletov, od katerih se je približno 20 milijonov ton porabilo v Evropi kot vir obnovljivega vira energije. Približno polovica vseh proizvedenih peletov na svetu se proizvaja prav v Evropi, kot surovino za proizvodnjo se prvenstveno uporablja žagovino in lesne ostružke ter odpadke. V lanskem letu je gledano z vidika držav proizvajalk v Evropi, bila Avstrija četrti največji proizvajalec peletov, saj so beležili 945.000 ton proizvedenih peletov na letni ravni.
Preberi...

Strani: