Peleti:cena - razmerje je večna dilema ...

amCharts-5f8fed429bb30.jpg
Cene peletov v različnih embalažah v letu 2019. Vir: S4Q
Razmerje peleti:cena je in bo ostala večna tema. Pelete se najpogosteje prodaja v vrečah po 15 kg, enotonskih big-bag vrečah in v razsutem stanju z dostavo v cisternah, ki se jih največkrat dobavlja večjim porabnikom s primernim zalogovnikom, v katerem shranjujejo pelete. Cena enakih peletov se tako razlikuje že glede na vrsto embalaže. Kot pokaže dejansko vsak "peleti cenik", najdražjo predstavlja pakiranje v 15-kilogramske vreče, najcenejšo opcijo pa praviloma peleti v nasutem oz. razsutem stanju.   

Stanje v Sloveniji

Leseni peleti za ogrevanje so v zadnjih letih tudi v Sloveniji postali precej priljubljeni. Glavni razlog za to je predvsem ekonomski, saj so med vsemi gorivi (z izjemo sekancev, ki zahtevajo bistveno več prostora) najcenejši prav peleti. Cena energenta oz. cena na enoto energije je torej tista, ki prepriča. S prehodom s kurilnega olja na pelete prihranimo tudi do 50 % pri letnem strošku ogrevanja oz. energenta. Pri tem je ogrevanje s peleti glede udobja še vedno dokaj primerljivo z udobjem pri uporabi drugih oblik, ki omogočajo avtomatizirano ogrevanje brez dnevnega angažmaja, kot ga na primer zahteva ogrevanje z drvmi. Tudi predelava ogrevalne tehnike je pri enostavnejših rešitvah razmeroma enostavna in cenovno dostopna za gorilnike, kjer so peleti energent. Cene gorilnikov oz. predelav se začnejo že pri 1.000 evrov.

Vse od leta 2011 Gozdarski Inštitut Slovenije  spremlja cene slovenskih lesenih goriv, primerja se tudi najbolj standardne pelete. Cena lesenih peletov se spremlja dvakrat na leto, ob začetku in ob koncu kurilne sezone. Analizirane so najpogostejše kategorije trdih biogoriv: briketi, polena, sekanci in seveda peleti. Ceniki trgovcev in proizvajalcev so vir za podatke, ki jih najdete v razpredelnici.

 

Ekonomičnost, ki prepriča 

peleti-cena-5f8feae42b253.png
Gibanje cene peletov v obdobju 2011-2020. Vir: (GZS)
 Trenutno cena peletov na trgu v povprečju znaša 275 € na tono (razvidno v grafu desno). Kot smo že omenili, pa se cene peletov razlikujejo glede na vrsto embalaže, saj so peleti v razsutem stanju nekje 28€/t cenejši od peletov pakiranih v 15 kg vrečah, peleti v big-bag vrečah pa so cenejši za nekje 20€/t. (graf o cenah peletov v različnih embalažah). Cene peletov se v zadnjem obdobju bistveno ne spreminjajo; v primerjavi s prvo polovico letošnjega leta so se peleti pocenili za dobre tri odstotke.

V letu 2020 je sicer padla cena kurilnega olja in tako zdaj znaša 71€/MWh, vendar je v primerjavi s peleti še vedno za okrog 20% dražje, če pa prišetejemo še večji izkoristek sodobnih peči na pelete pa so primerjalni prihranki še višji (Vir: S4Q).

Hkrati z rastočo priljubljenostjo in porabo se je povečala tudi ponudba na trgu. Ta pri potrošnikih vse pogosteje povzroča zmedo. Če smo še pred nekaj leti ponudnike peletov v Sloveniji prešteli na prste, je danes ponudba precej bolj pestra in dinamična, pelete pa lahko kupimo skoraj že v vsaki tehnični trgovini in sezonsko tudi v splošnih supermarketih, kot sta Spar in Mercator. V ponudbi so najrazličnejše vrste peletov, ki se razlikujejo tako po dimenzijah kot tudi po kakovosti in vrsti surovine, iz katere so izdelani, in seveda ceni, ki jo na trgu dosegajo peleti. Cenik oz. cenovni pregled na naši naslovnici razkrije, da so cenovni razponi posebej, ko dodamo še prevoz, lahko zelo veliki, zato je pozornost pri izbiri primernih peletov za vašo peč in denarnico nujen predpogoj za zadovoljstvo.

Kako izbrati med peleti? Cena naj ne bo osnovni kriterij!

Zadovoljni boste lahko samo s kakovostnimi peleti. Ceniki oz. ponudbe trgovcev danes ponujajo zelo širok razpon peletov tako po kakovosti kot ceni.

Pri izbiri peletov morate zato največjo pozornost nameniti kakovosti proizvoda, ki naj ustreza priporočilu proizvajalca vaše kurilne naprave. Vaše vodilo pri nakupu naj ne bo samo cena. Cena peletov ni nujno tudi zanesljiv kazalec kakovosti peletov. Zato je bolje, da se za nakup odločamo na podlagi po možnosti certificirane kakovosti. Slabša kakovost peletov lahko povzroči nastanek žlindre in več pepela, s tem seveda vpliva na delovanje kotlov in peči ter s tem poveča pogostost čiščenja. Kot je pokazala raziskava ZPS, so lahko razmerja v vsebnosti pepela in ostankov kar 1:10! To pomeni tudi 10-krat več čiščenje.

peleti-olje-Avstrija-5f8ffd85c74af.png
Primerjava povprečnih cen kurilnega olja in peletov v nekaj letih v Avstriji. Vir: Propellets.at

Nivo kakovosti smo izbrali, kako sedaj izbrati med ponudbami na trgu?!

Spletni primerjalni sistem Peleti-ceneje.si vam ponuja orodje za izbiro najboljše med že v naprej selekcioniranimi ugodnimi ponudbami glede na vaše izbrane kriterije (kakovost, cena, količina, dostava, pakiranje, ...). Zato vas pozivamo, da v zgolj eni minuti, brez izgubljanja časa za povpraševanja pri raznih trgovskih centrih ter neštetih ponudnikih lesnih peletov najdete najugodnejšo ponudbo zase. Preprosto vnesite svoje iskalne podatke na naslovnici in ponudbe za vas so že pripravljene!

Za primerjalnik peletov kliknite TUKAJ!

Za še podrobnejša navodila, kako se primerja lesne pelete, kliknite TUKAJ!

Če imate ob izbiri ustreznih peletov kakršna koli vprašanja ali če potrebujete pomoč, smo vam na voljo na info(afna)peleti-ceneje.si in na brezplačni telefonski številki 080 35 51.