Skladiščenje

Eden od ključnih elementov zadovoljstva pri ogrevanju s peleti je njihovo pravilno skladiščenje. Uskladiščiti jih je treba tako, da bodo ostali kolikor je le možno suhi in s tem čvrsti vse do njihove porabe. Prav vlaga je eden ključnih kriterijev energetske učinkovitosti ogrevanja s peleti. Zakaj? Zamislite si, da kurite na pelete, katerih vlažnosti je dosegla 10 odstotkov. To pomeni, da z vsako 15-kilogramsko vrečo, ki jo skurite, uparite 1,5 litra vode. Za to se (pod določenimi pogoji) porabi (dejansko izgubi) okoli 3,5 MJ energije! Če bi kurili pelete z običajno 7-odstotno vlažnostjo, bi pri 15-kilogramski vreči uparili zgolj 1,05 litra vode in za to porabili 2,45 MJ energije. Če bi kurili pelete, ki imajo vlažnost zgolj 5 odstotkov, bi to pomenilo, da morate upariti 0,75 litra vode, za kar porabite 1,75 MJ energije. Ob tem je treba upoštevati, da imajo peleti  standarda EN vsaj 16 MJ energije na kilogram. 

notranje-skladiscenje-543bbfc58dfab.jpg
Primer skladiščenja v notranjem prostoru.

zunanje-skladiscenje-543bc0806f13c.jpg
Primer zunanjega skladiščenja.

Skladiščenje v notranjih prostorih

Lesne pelete je priporočeno shranjevati v notranjih prostorih, ki so suhi, varni pred poplavami in kjer ni plesni ter prekomerne vlage. Dodaten način, s katerim lahko lesne pelete zaščitite pred vlago, je, da jih preložite na leseno paleto, ki jo prekrijete s kartonom. Priporočljivo je tudi, da med peleti in steno ostane zračni most, oz. da je med vodo nepropustna plast (recimo folija).

Zunanje skladiščenje

Če nimate prostora v garaži ali kleti, lahko pelete shranite tudi v lopi ali v kakšnem drugem varnem zavetju, ki pa naj bo seveda karseda suho. Če boste vaše pelete shranili na prostem, ob dostavi pazljivo preglejte pakiranje in vsake raztrganine in druge poškodbe folije, v katero so zapakirani, zaščitite z vodotesnim samolepilnim trakom. Toplo se priporoča, da vaš kup vreč s peleti v celoti prekrijete z dodatno plastjo zaščitne folje, ki jo dobro pritrdite, da vam je ne bo snel že prvi veter. Tako pelete nekoliko dodatno zaščitite pred vremenskimi vplivi. Ob dostavi lesnih peletov bodite posebej previdni, da jih odložijo na mesto na vašem dvorišču ali na dovozu, na katerem ni luž. Neposreden kontakt vode lahko pelete hitro spremeni v njihovo originalno obliko – žagovino. Prav tako bodite pozorni na namakalne naprave, ki bi morebiti bile v bližini. Seveda je vašo skladovnico spet dobro dodatno zaščititi z zaščitno folijo ter ogrinjalom, ki bo ščitil ne le pred vlago, temveč tudi pred umazanijo, ki se rada nakopiči, še posebej, če ste skladovnico postavili v bližini dreves (odpadlo listje, plodovi, vejice, ptičji iztrebki …). Posebej praktičen način zunanjega skladiščenja je skladiščenje v silosih, več o tem pa si lahko preberete tukaj.